Jurat dels Premis Literaris 2020

XXVI PREMI DE NOVEL·LA «VALLDAURA-MEMORIAL PERE CALDERS» DE 2020

 

Anna Ballbona Puig (Montmeló 1980) és periodista, escriptora, poeta i crítica literària. És redactora del diari El Punt Avui i col·laboradora habitual amb altres mitjans com El 9 NOU i El Temps. Ha guanyat el premi de poesia Amadeu Oller 2008 amb La mare que et renyava era un robot (Galerada, 2008) i el premi Anagrama de novel·la en català 2020 amb No soc aquí. Ha publicat llibres de poesia com Conill de Gàbia (Edicions Labreu, 2012) i de novel·la com Joyce i les gallines (Editorial Anagrama, 2016).

Roser Blàzquez Gómez (Barcelona, 1970) és educadora social, ha estudiat a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès i ha estat premiada en diversos concursos de conte i de narrativa curta. És la guanyadora del premi de novel·la Valldaura-Memorial Pere Calders de 2019 amb la seva primera novel·la La volada del pinsà (Servei de Publicacions de la UAB, 2019).

Michel Bourret Guasteví (França, 1959) és catedràtic de Llengua i Literatura Catalanes a la Universitat Paul-Valéry de Montpeller i a la Universitat de Perpinyà. És traductor, poeta i ha publicat entre altres obres Per mots i carrers, Un taxi rouge, i Ben lluny d'Eivissa.

Jordi Jordana Vidal (La Seu d'Urgell, 1958) és doctor en veterinària i catedràtic de Genètica Animal a la Universitat Autònoma de Barcelona. És també escriptor de novel·la negra i ha publicat les novel·les Índice de impacto, i El equilibrio del miedo (Servei de Publicacions de la UAB, 2011 i 2013).

Josep Maria Riera(Barcelona, 1944)és escriptor i editor. Ha estat impressor, llibreter, director del Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona i president de l’Associació d’Editorials Universitàries Espanyoles. Ha guanyat entre altres el premi Universitat de Lleida de Novel·la (1999), el premi Vila de Puigcerdà (2000), el premi Vila d'Ascó de narrativa (2001) i el IX premi de Novel·la Valldaura-Memorial Pere Calders (2003). Ha publicat una quinzena de títols, entre ells La catedràtica de la vall Moronta (Pagès Editors, 1999), El forat negre (El Mèdol, 2002) i Les il·lusions perpètues (Servei de Publicacions de la UAB, 2003).

 

 

XXV PREMI DE POESIA «MIQUEL MARTÍ I POL» DE 2020

 

Marcel Ayats

 

Va néixer a Sabadell al 1956 i treballa en el món de les Arts Gràfiques.

 

És fundador i membre des de l’any 2001 del grup de poetes sabadellencs, Papers de Versàlia, col·lectiu que treballa en diferents iniciatives per promoure i difondre la creació poètica.La seva poesia sempre ha volgut reflectir la realitat social que ens envolta. Sovint, de manera molt crítica i ara, també, amb una forta dosi d'ironia. Entre les seves publicacions es troben: Naufragi silenciós d'ales cremades (Premi L’Espurna del Clot de 1992), El clima de l'asfalt (2006), El sentit de la vida (2016), El cor palpita a la butxaca (2017) o Diví és inferior a terrenal (2019).

 

Com a artista, junt amb la seva companya Maria Romaní, també es dedica a l'Art Conceptual. Darrerament la seva obra ha estat escollida per participar a la Setmana de la Filosofia de Barcelona.

 

Pere Ballart

 

Professor de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada del Departament de Filologia Espanyola de la UAB. Entre els seus assajos sobresurten Eironeia (1994) —un estudi global sobre la ironia literària—, El contorn del poema (1998), El riure de la màscara (2007), Obra vista (2009) i La veu cantant (2011), dedicats al paper contemporani de la poesia lírica. També és assagista, poeta i ha practicat la crítica literària d'actualitat a diaris i revistes com El País, l'Avui o Quimera.

 

Jordi Ferrer i Gràcia

 

Va néixer a Berga el 1964. Va viure durant la seva la infantesa i primera joventut en diverses localitats de Catalunya i Andorra, per raons familiars. Instal·lat a Barcelona des dels divuit anys, es va llicenciar en Filologia Catalana per la UB el 1987 i, des d’aleshores, ha fet de professor de llengua i literatura catalanes en diverses escoles i instituts de Barcelona i rodalia.

 

David Jou

 

Doctor en Ciències Físiques i catedràtic de Física de la Matèria Condensada a la UAB. Ha obtingut diversos premis d'investigació, entre altres, el premi Rei Joan Carles I (1986), la medalla Narcís Monturiol (1991) i el premi Ciutat de Barcelona (1993). És membre, entre altres, de la Secció de Ciències i Tecnologia de l'Institut d'Estudis Catalans.

 

Ha desenvolupat una extensa obra de recerca en termodinàmica de processos irreversibles, amb cinc llibres i més de dos-cents articles publicats en editorials i revistes de difusió internacional. També té una prestigiosa trajectòria com a poeta en llengua catalana, sent alguns dels seus poemes traduïts a altres idiomes com l'anglès, el castellà, el francès i el rus.

 

Jordi Julià

 

Professor de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada del Departament de Filologia Espanyola de la UAB. És especialista en l'anàlisi de la literatura del segle XX, com demostren les seves obres Al marge dels versos (1998), Un segle de lectura (2001), La perspectiva contemporània (Premi Dámaso Alonso d'Investigació, 2004), La mirada de Paris (Premi Internacional d'Assaig Segle XXI, 2004), Modernitat del món fungible (2006) o Poètica de l'exili (2011).

 

En col·laboració amb Pere Ballart, és responsable d'edicions i estudis com Lírica de final de segle (2005), Arts de poeta (2007) i Sobre illes i penínsules (Premi d'Assaig Miguel de Unamuno, 2010), així com d'una antologia dels poemes catalans més destacats dels últims cent anys a Paraula encesa (2011).

 

XI PREMI DE NARRATIVA BREU «CATERINA ALBERT» DE 2020

 

Montse Guillén

 

Llicenciada en Filologia Catalana i Espanyola. Actualment és professora de secundària de català. Un dels seus principals propòsits és transmetre la passió per les lletres entre els seus alumnes.

 

Nascuda a Barcelona, aquesta Cerdanyolenca d’adopció ha tingut sempre afició per la lectura i per l’escriptura. Va començar escrivint contes de ben petita i ara conrea especialment el microrelat. S'ha presentat a diversos premis literaris, quedant com a finalista en varies ocasions.

 

Josep Lluís Negreira

 

Doctor en Història Comparada Social, Econòmica i Política per la UAB. Actualment és professor de Ciències Socials i Història a l'Institut Banús de Cerdanyola del Vallès, del que a més és Cap d'Estudis. Autor de diferents estudis historiogràfics entre els que destaca Del somni republicà a la barbàrie franquista. Cerdanyola del Vallès 1936-1952 El camí cap a la democràcia. Movimient obrer i lluita antifranquista 1966-1976.

 

Maria Carme Roca

 

És historiadora i filòloga. Ha publicat més de cinquanta llibres. La seva obra abasta, des de literatura infantil i juvenil, narrativa breu o assaig, fins a novel·la.

 

Ha estat guanyadora de diversos premis literaris, d’entre els que destaca, el  Premi Prudenci Bertrana del 2018, amb la novel·la El far.

 

Originàriament, escriu en llengua catalana i moltes de les seves novel·les han estat traduïdes al castellà i al galleg.

 

Care Santos

 

Macarena Santos va estudiar Dret i i Filologia, va treballar en diferents mitjans de  comunicació i als vint-i-cinc anys va publicar el seu primer llibre. Des de llavors, ha publicat dotze novel·les, sis llibres de relats i una nombrosa obra per a joves i infants. La seva obra ha estat traduïda a vint-i-tres idiomes i també adaptada a la televisió (Habitacions tancades). El 2014 va guanyar el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull amb la novel·la Desig de xocolata i el 2017 el Premi Nadal amb Media VidaTambé ha obtingut importants guardons en el camp de la literatura per a joves.

 

Xusa Serra

 

Llicenciada en Antropologia, Postgrau en Tanatologia i Màster en Investigació en Infermeria i Salut. Actualment és Infermera de la Unitat d'acompanyament a les malalties, el dol i final de la vida de l'HGC i professora dels Tallers «Ara sí que sé a les escoles». També és autora del llibre I jo, també em moriré? i terapeuta del Grup de Dol de l’Associació de Dones per la Igualtat de Cerdanyola del Vallès.