Els jurats dels Premis Literaris 2018 comencen a revisar les obres presentades

Convocatòria Premis 2018

Dilluns 12 de febrer va finalitzar el termini per la presentació d’originals als Premis Literaris de 2018, convocats per l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

 

S’han rebut 34 relats breus que optarien al IX Premi «Caterina Albert», 73 llibres de poesia al XXIII Premi «Miquel Martí i Pol» i 46 novel·les al XXIV Premi «Valldaura-Memorial Pere Calders».

 

Els organitzadors volen agrair la participació de totes les persones que han fet arribar les seves obres i informen que en breu els membres dels diferents jurats començaran a revisar les obres presentades per fer la seva selecció.

 

XXIV PREMI DE NOVEL·LA «VALLDAURA-MEMORIAL PERE CALDERS» DE 2018

 

Anna Salgot

 

Llicenciada en Filologia Anglesa a la Universitat de Barcelona (UB) i guanyadora del XIX Premi de Novel·la Valldaura-Memorial Pere Calders de 2013, amb l’obra Notícies del passat.

 

Va cursar l’itinerari complet de Narrativa a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i va fer un curs d’escriptura creativa a l’Aula de Escritores. De ben petita ja li agradava escriure, però no va ser fins fa uns anys que va decidir dedicar-hi el seu temps lliure. Va ser finalista del II Concurs de Microrelats Matas i Ramis amb Vae soli i accèssit en el Premi de Narrativa Breu Germans Xuriguera amb Amor meu.

 

Jordi Gol

 

Postgrau en Periodisme Multimèdia per la Universitat Pompeu Fabra (UPF), llicenciat en Filologia Hispànica, i Graduat en Dret per la Universitat de Barcelona (UB).

 

Actualment és professor a l’Aula de Creació Literària de la UAB, al Taller d’Escriptura Creativa, i des del 2005 dirigeix l’editorial de Paralelo Sur Ediciones. Ha estat editor de la revista Paralelo Sur i membre del consell d’administració i redacció de la revista Caravansari.

 

Jordi Jordana

 

Doctor en veterinària, professor de genètica animal, del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la UAB, i escriptor.

 

La seva experiència docent i investigadora li va servir de marc per desenvolupar la trama de la seva primera novel·la Índice de Impacto (2011), que va donar lloc a una seqüela en el gènere del thriller universitari i científic, amb la publicació posterior de El equilibrio del miedo (2013).

 

Maria Victòria Lovaina

 

Diplomada en Magisteri i llicenciada en Ciències de l’Educació, és actualment escriptora i professora de secundària de català a Cerdanyola del Vallès. L’interessen la lectura i el teatre i ha fet cursos de narrativa i novel·la a l’Ateneu Barcelonès.

 

Ha publicat les novel·les Amb ulls de nina ¡ (Premi Joescric, Palma, 2008), Dietari de gorges (Premi Paraules a Icària, Barcelona, 2009), Pell de gat (Premi literari Castelló, 2012) i Rafael Comenge (2011). L’any 2005 va guanyar, amb l’obra Ernesta, el primer premi de Narrativa Breu Districte V. El 2007 va guanyar el segon premi de Narrativa Mercè Rodoreda de Molins de Rei amb l’obra Hivern a Roma. També ha editat alguns relats curts en col·laboració amb altres autors.

 

Marta Estella

 

Màster en Educació i TIC (e-learning) per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), en l'especialització de direcció i gestió de projectes i institucions, i llicenciada en Filologia Catalana per la UAB.

 

Actualment és sotsdirectora del Servei de Llengües de la UAB i col·laboradora docent al postgrau en Gestió de la diversitat lingüística i cultural de la UOC. Ha estat directora del Servei de Llengües i abans va ser cap del Gabinet de Llengua Catalana de la UAB, després d'uns inicis professionals com a professora de llengua catalana, traductora i revisora de textos.

 

XXIII PREMI DE POESIA «MIQUEL MARTÍ I POL» DE 2018

 

David Jou

 

Doctor en Ciències Físiques i catedràtic de Física de la Matèria Condensada a la UAB. Ha obtingut diversos premis d'investigació, entre altres, el premi Rei Joan Carles I (1986), la medalla Narcís Monturiol (1991) i el premi Ciutat de Barcelona (1993). És membre, entre altres, de la Secció de Ciències i Tecnologia de l'Institut d'Estudis Catalans.

 

Ha desenvolupat una extensa obra de recerca en termodinàmica de processos irreversibles, amb cinc llibres i més de dos-cents articles publicats en editorials i revistes de difusió internacional. També té una prestigiosa trajectòria com a poeta en llengua catalana, sent alguns dels seus poemes traduïts a altres idiomes com l'anglès, el castellà, el francès i el rus.

 

Jessica Jaques

 

Doctora en Filosofia, llicenciada en Història de l'Art i en Filosofia, i professora de filosofia i investigadora, en l’àrea d'Estètica i de Teoria de les Arts, del Departament de Filosofia de la UAB.

 

Ha publicat i traduït diversos llibres i articles i és co-directora de la revista electrònica Disturbis, des de 2007.

 

Jordi Julià

 

Professor de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada del Departament de Filologia Espanyola de la UAB. És especialista en l'anàlisi de la literatura del segle XX, com demostren les seves obres Al marge dels versos (1998), Un segle de lectura (2001), La perspectiva contemporània (Premi Dámaso Alonso d'Investigació, 2004), La mirada de Paris (Premi Internacional d'Assaig Segle XXI, 2004), Modernitat del món fungible (2006) o Poètica de l'exili (2011).

 

En col·laboració amb Pere Ballart, és responsable d'edicions i estudis com Lírica de final de segle (2005), Arts de poeta (2007) i Sobre illes i penínsules (Premi d'Assaig Miguel de Unamuno, 2010), així com d'una antologia dels poemes catalans més destacats dels últims cent anys a Paraula encesa (2011).

 

Josep Gerona

 

Llicenciat en Història i professor d’ensenyament secundari a Sabadell. Actualment compagina la seva dedicació a la pintura amb l’escriptura en català i castellà.

 

Fundador i membre des de l’any 2001 del grup de poetes sabadellencs Papers de Versàlia, col·lectiu que treballa en diferents iniciatives per promoure i difondre la creació poètica.Entre les seves publicacions es troben: Mnemòsine amnèsica (2006), Quan deixaré de creure (2000), Àlbum de noses (2001), Trompar l’ull (2004), Hospital General (2007) i La Vida Original (2007).

 

Pere Ballart

 

Professor de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada del Departament de Filologia Espanyola de la UAB. Entre els seus assajos sobresurten Eironeia (1994) —un estudi global sobre la ironia literària—, El contorn del poema (1998), El riure de la màscara (2007), Obra vista (2009) i La veu cantant (2011), dedicats al paper contemporani de la poesia lírica. També és assagista, poeta i ha practicat la crítica literària d'actualitat a diaris i revistes com El País, l'Avui o Quimera.

 

IX PREMI DE NARRATIVA BREU «CATERINA ALBERT» DE 2018

 

Josep Lluís Negreira

 

Doctor en Història Comparada Social, Econòmica i Política per la UAB. Actualment és professor de Ciències Socials i Història a l'Institut Banús de Cerdanyola del Vallès, del que a més és Cap d'Estudis. Autor de diferents estudis historiogràfics entre els que destaca Del somni republicà a la barbàrie franquista. Cerdanyola del Vallès 1936-1952 El camí cap a la democràcia. Movimient obrer i lluita antifranquista 1966-1976. 

 

Josep Maria Riera

 

Ha estat impressor, editor, llibreter i escriptor, per tant és un gran coneixedor de primera mà de tots els processos relacionats amb el món del llibre. Com autor ha rebut entre d'altres el Premi Vila d'Ascó de narrativa de 2001 amb la novel·la El forat negre, el Premi Molí d'en Xec en narracions de Ripollet de 1999 per l’obra col·lectiva Garí el Mag, el Premi de novel·la breu Ciutat de Mollerussa, el Premi Vila de Puigcerdà, el Premi Universitat de Lleida de novel·la històrica de 1999 per La catedràtica de la vall Moronta, el IX Premi de novel·la Valldaura-Memorial Pere Calders de l'Ajuntament de Cerdanyola i la UAB de 2003 per l'obra Les il·lusions perpètues, i ha publicat en total una quinzena de títols diversos.

 

Marutxi Beaumont

 

Professora de dibuix, pintura i tapís a l'Escola d'Arts Plàstiques de l'Ateneu Barcelonès. Ha realitzat estudis sobre procediments pictòrics i aplicacions al mur: fresc, esgrafiats i vitralls arquitectònics a l'Escola Superior de Disseny i d'Arts Llotja, i ha treballat com a il·lustradora de llibres infantils i juvenils a l'estudi d'Àngel Beaumont, el seu pare, durant més de trenta anys.

 

Durant quatre anys va assistir a l'Escola d'Escriptura Creativa de la Mercè Company a Barcelona, en l'apartat de novel·la i ha format part del col·lectiu «Perifèrics», amb la publicació de dos llibres de reculls de contes. És guanyadora del Premi de Poesia Montflorit, amb el poemari Arquitectura de l'aire, i del I Premi Molí d'en Xec.

 

Montse guillén

 

Llicenciada en Filologia Catalana i Espanyola. Actualment és professora de secundària de català. Un dels seus principals propòsits és transmetre la passió per les lletres entre els seus alumnes.

 

Nascuda a Barcelona, aquesta Cerdanyolenca d’adopció ha tingut sempre afició per la lectura i per l’escriptura. Va començar escrivint contes de ben petita i ara conrea especialment el microrelat. S'ha presentat a diversos premis literaris, quedant com a finalista en varies ocasions.

 

Xusa Serra

 

Llicenciada en Antropologia, Postgrau en Tanatologia i Màster en Investigació en Infermeria i Salut. Actualment és Infermera de la Unitat d'acompanyament a les malalties, el dol i final de la vida de l'HGC i professora dels Tallers «Ara sí que sé a les escoles». També és autora del llibre I jo, també em moriré? i terapeuta del Grup de Dol de l’Associació de Dones per la Igualtat de Cerdanyola del Vallès.