Es presenten els llibres guanyadors dels Premis Literaris del 2023

Es presenten els llibres guanyadors dels Premis Literaris del 2023

Els guanyadors i els representants institucionals

L’autor lleidatà Eduard Roure Blàvia, amb el llibre El metall i els turons (XXVIII Premi de Novel·la «Valldaura-Memorial Pere Calders») ens trasllada a un poble anomenat Puigenllà, una zona de turons travessats per un conjunt de corriols. Allà el Guardià s’entrega a una tasca conservacionista amb desencant, inquietud i un idealisme persistent. Aquesta faula moderna és una reflexió sobre la corrupció humana, un cant a la natura, a l'honradesa i a l'amistat com a dics de contenció contra la por i l'utilitarisme.

Alexandre Planas Ballet, de Corbera de Llobregat, llicenciat en Filosofia i escriptor, a l’obra Projeccions (XXVII Premi de Poesia «Miquel Martí i Pol») exposa un repertori de poemes a partir de diversos projectes fílmics. A cada poema l’autor assenyala la pel·lícula en la que s’ha inspirat, el seu corresponent director i l’any d’estrena. El recull va des del film Young Mr. Lincoln (1939) fins la pel·lícula Jojo Rabbit (2019). No és imprescindible haver-les vist per entendre els poemes ja que aquests són una reflexió dels sentiments de l’autor sobre l’amor, la mort, la bellesa, la justícia i l’amistat.

L'escriptora Mireia Mejías Roca (Tarragona, 2004) amb l’obra Apatia (XIII Premi de Narrativa Breu per a Joves «Caterina Albert») exposa els pensaments i inquietuds de la protagonista, Laura, una jove de 18 anys, que se sent atrapada dins el seu petit poble. Els seus dies es caracteritzen per una contínua apatia i passivitat que li generen poca motivació per sobreviure. Aquests sentiments de tristesa, però, els comparteix amb el seu amic Joel, amb qui amaga un secret.

L'acte de presentació dels nous volums va anar a càrrec d’Isaac Gómez, cuiner del restaurant Capicua de Cerdanyola. L’artista David Ymbernon va ser l’encarregat de dirigir la performance «Poesia visual culinària», en la qual va lligar la literatura amb l’hostaleria. Per part de la UAB hi va assistir Rosa María Sebastián, vicerectora d’Innovació, Transferència i Emprenedoria, i l'alcalde de l’Ajuntament de Cerdanyola, Carlos Cordón.

També es van presentar  les bases de la convocatòria dels Premis Literaris 2024.